Kilometrajul mașinii, înșelător: metoda prin care îți dai seama că a fost schimbat

de: Andrei Tilimpea
15 06. 2022

Dacă urmează să cumperi o mașină second hand, kilometrajul ar trebui să fie un factor important în decizia ta.

Practic, kilometrajul reprezintă durata de viață a unei mașini. Din păcate, în România practica prin care este schimbat kilometrajul nu este nouă și este folosită pentru a păcălii potențialii cumpărători.

Mașinile second hand vin la pachet cu diverse probleme. Posibile accidente, eventuale probleme de ordin tehnic sau kilometrajul dat înapoi.

Mai jos, ți-am pregătit câteva sfaturi prin care îți poți da seama dacă kilometrajul este cel real sau nu.

Raportul arată mai mulți kilometri la intrare în service

Dacă mașina a avut 220.000 de kilometri la ultima revizie și acum are 180.000, lucrurile sunt simple în acest caz. Se poate întâmpla totuși ca cifrele să fie introduse greșit în baza de date, dar asta este o eroare rară care poate fi însă, verificată.

Mașina este veche, dar are doar 50.000 de kilometri

O mașină de 10 ani cu 50.000 de kilometri la bord poate fi un autoturism suspect. În cazul în care cifrele arătate în bord ar fi reale, ar însemna că proprietarul a parcurs în medie 5.000 de kilometri pe an, adică aproximativ 416 kilometri pe lună. Cu toate acestea, deobicei lucruri nu stau așa cum nici „pensionarul german” nu este „pensionarul german”.

Interiorul este uzat

O cabină de Mercedes-Benz, de exemplu, cu doar 150.000 de kilometri, piele nu trebuie să fie ruptă, schimbătorul nu trebuie să fie decolorat, chederele nu ar trebui să fie dezlipite. Dacă sunt, înseamnă că mașina are mai mult.

Vânzătorul îți propune o altă mașină decât cea pentru care ai sunat

Dacă vânzătorul îți propune o altă mașină decât pe care ai dori să o achiziționezi, sunt șanse mari ca acesta să fie un samsar. Mașinile care ajung pe mâinile acestui tip de intermediari trebuie verificate suplimentar pentru că există riscul unui kilometraj dat înapoi.

Refuzul vânzătorului de a face o verificare la reprezentanță

Dacă vânzătorul refuză o verificare la reprezentanță înseamnă că are ceva de ascuns. Poate ar fi bine să nu îți irosești economiile pe o astfel de tranzacție. Cel care vinde știe că la o astfel de verificare, se poate afla kilometrajul real al autoturismului.

Fum albastru

Cei de la canalul de YouTube 99Vehicles au făcut un clip în care oferă câteva sfaturi prin care cei care vor o mașină rulată se pot feri de țepe. De exemplu, dacă pe evacuare o mașină scoate fum cu o nuanță albăstruie, acesta poate fi un semn că motorul are probleme. Fumul de eșapament albastru înseamnă că există probabil o scurgere de ulei sau probleme la arderea uleiului in motor. Scurgerea poate fi cauzată de mai multe probleme, cum ar fi scurgeri ale garniturilor de supapă, inele de piston deteriorate sau pereți de cilindru uzați.